Moissanit vagy gyémánt? Melyiket válaszd?

Szép új ékszerre vágysz? Eljegyzésed lesz, vagy csak magadat szeretnéd meglepni valamivel?
Moissanit vagy gyémánt? Melyiket válaszd?

A bányászott gyémántból készült ékszereknek hatalmas a környezeti és etikai lábnyoma, az árukról nem is beszélve.

Ha nem szeretnél kompromisszumot kötni a külsőségek tekintetében, akkor a moissanit jó választás lehet.

Mi az a moissanit?

A moissanit egy természetben ritkán előforduló ásvány, legnagyobb részt laboratóriumban állítják elő, kiváló etikus alternatívája a gyémántnak.

Moissanit VS. gyémánt

Ha nem tudod eldönteni, gyémántot vagy moissanitot válassz, érdemes megvizsgálnod pár szempontot. Ehhez adunk most segítséget.

KEMÉNYSÉG

A gyémánt a legkeményebb anyag a Földön. Ez teszi ideális ékszerré, hiszen örök életű. A Mohs-féle keménységi skálán a gyémántok értéke 10, a moissanité 9,25-9,5 közé esik, tehát a különbség ebben a tekintetben elenyésző.

ÁR

A gyémántok drágák. Ezt mindnyájan tudjuk. A gyémántipar a drágakövek árát mesterségesen magasan tartja.

A köztudatban az a hiedelem él, hogy a gyémántok ritkák, holott a valóságban lényegesen gyakoribbak, mint az olcsóbb drágakövek.

Bár örökké tartanak, de milyen árat fizetünk érte? A többség hónapokat, éveket spórol, hogy megengedhessen magának egy gyémánt ékszert.

A moissanit is kellően kemény, legalább annyira tetszetős, mint a gyémánt, még sem kell bankot rabolni, hogy megvehessük.

MEGJELENÉS

Egy gyémánt csodálatosan csillog - egy moissanit még annál is inkább.

A gyémánt fénytörési mutatója 2,42. A moissanité viszont 2,65. Ez azt jelenti, hogy a moissanit fényesebb és jobban töri a fényt, mint a gyémánt.

Ennek az a következménye, hogy a moissanit a szivárvány minden színében fénylik, ha rávetül a fény, míg a gyémánt fehérebb árnyalatban szikrázik. Hogy kinek melyik tetszik jobban, ízlés kérdése. Mindkettő csodálatosan ragyog, csak más színekkel.

ETIKA

Itt a legnagyobb különbség. A természetesen bányászott gyémántok közül sok a “véres” darab.

A gyémántipar még mindig gyermekmunkát és kényszermunkát alkalmaz. A munkások alulfizetettek (ha egyáltalán kifizetik őket) és veszélyes munkakörülmények között dolgoznak, védőfelszerelés nélkül.

Nem elhanyagolható tény, hogy a gyémántbányászat a környezetre is káros, hatalmas ökológiai pusztítást végez.

A gyémántbányák hozzájárulnak a hadurak finanszírozáshoz, teret és finanszírozást teremtve polgárháborúk, erőszak és egyéb atrocitások számára.

A véres gyémántok kifejezés nem vicc.

Noha erőfeszítéseket tesznek a felelős gyémántbányászatért, ennek nincs garanciája, a munkaadók egy része továbbra is lábbal tiporja az emberi jogokat.

A laboratóriumban előállított gyémántok mindenképpen etikus alternatíva, de ennek is magasak a költségei.

A moissanit teljesen etikus, mivel nem bányásszák, és nincs ökológiai lábnyoma. Remek választás mind az emberi jogok, mind a környezetvédelem szempontjából.

Moissanit vagy gyémánt? Mit gondolsz?

A gyémántok vonzóak. Lehetséges, hogy szeretnéd az ékszert továbbörökíteni az elkövetkezendő generációknak, ezért ragaszkodsz a gyémánthoz.

A moissanit viszont legalább annyira szép és közel ugyanolyan tartós, mindemellett sokat spórolhatsz rajta, amit aztán költhetsz egy csodás nászútra, vagy új otthonra.

Katona Zsófia

Kapcsolódó cikkek

A nők szeretik - 5 divatos kiegészítő, amelyet a nők imádnak viselni – a divatos kiegészítőket.

5 divatos kiegészítő, amelyet a nők imádnak viselni

A nők nem csak öltözködni szeretnek, de a kiegészítőket is kedvelik, hiszen voltaképpen, egy-egy kiegészítő is öltöztet. A cikkben 5 női kiegészítőt mutatunk be.

Coeur de Lion design ékszerek és karórák

Coeur de Lion design ékszerek és karórák

Német precizitás ékszerben testet öltve.