Moissanit vagy gyémánt? Melyiket válaszd?

Szép új ékszerre vágysz? Eljegyzésed lesz, vagy csak magadat szeretnéd meglepni valamivel?
Moissanit vagy gyémánt? Melyiket válaszd?

A bányászott gyémántból készült ékszereknek hatalmas a környezeti és etikai lábnyoma, az árukról nem is beszélve.

Ha nem szeretnél kompromisszumot kötni a külsőségek tekintetében, akkor a moissanit jó választás lehet.

Mi az a moissanit?

A moissanit egy természetben ritkán előforduló ásvány, legnagyobb részt laboratóriumban állítják elő, kiváló etikus alternatívája a gyémántnak.

Moissanit VS. gyémánt

Ha nem tudod eldönteni, gyémántot vagy moissanitot válassz, érdemes megvizsgálnod pár szempontot. Ehhez adunk most segítséget.

KEMÉNYSÉG

A gyémánt a legkeményebb anyag a Földön. Ez teszi ideális ékszerré, hiszen örök életű. A Mohs-féle keménységi skálán a gyémántok értéke 10, a moissanité 9,25-9,5 közé esik, tehát a különbség ebben a tekintetben elenyésző.

ÁR

A gyémántok drágák. Ezt mindnyájan tudjuk. A gyémántipar a drágakövek árát mesterségesen magasan tartja.

A köztudatban az a hiedelem él, hogy a gyémántok ritkák, holott a valóságban lényegesen gyakoribbak, mint az olcsóbb drágakövek.

Bár örökké tartanak, de milyen árat fizetünk érte? A többség hónapokat, éveket spórol, hogy megengedhessen magának egy gyémánt ékszert.

A moissanit is kellően kemény, legalább annyira tetszetős, mint a gyémánt, még sem kell bankot rabolni, hogy megvehessük.

MEGJELENÉS

Egy gyémánt csodálatosan csillog - egy moissanit még annál is inkább.

A gyémánt fénytörési mutatója 2,42. A moissanité viszont 2,65. Ez azt jelenti, hogy a moissanit fényesebb és jobban töri a fényt, mint a gyémánt.

Ennek az a következménye, hogy a moissanit a szivárvány minden színében fénylik, ha rávetül a fény, míg a gyémánt fehérebb árnyalatban szikrázik. Hogy kinek melyik tetszik jobban, ízlés kérdése. Mindkettő csodálatosan ragyog, csak más színekkel.

ETIKA

Itt a legnagyobb különbség. A természetesen bányászott gyémántok közül sok a “véres” darab.

A gyémántipar még mindig gyermekmunkát és kényszermunkát alkalmaz. A munkások alulfizetettek (ha egyáltalán kifizetik őket) és veszélyes munkakörülmények között dolgoznak, védőfelszerelés nélkül.

Nem elhanyagolható tény, hogy a gyémántbányászat a környezetre is káros, hatalmas ökológiai pusztítást végez.

A gyémántbányák hozzájárulnak a hadurak finanszírozáshoz, teret és finanszírozást teremtve polgárháborúk, erőszak és egyéb atrocitások számára.

A véres gyémántok kifejezés nem vicc.

Noha erőfeszítéseket tesznek a felelős gyémántbányászatért, ennek nincs garanciája, a munkaadók egy része továbbra is lábbal tiporja az emberi jogokat.

A laboratóriumban előállított gyémántok mindenképpen etikus alternatíva, de ennek is magasak a költségei.

A moissanit teljesen etikus, mivel nem bányásszák, és nincs ökológiai lábnyoma. Remek választás mind az emberi jogok, mind a környezetvédelem szempontjából.

Moissanit vagy gyémánt? Mit gondolsz?

A gyémántok vonzóak. Lehetséges, hogy szeretnéd az ékszert továbbörökíteni az elkövetkezendő generációknak, ezért ragaszkodsz a gyémánthoz.

A moissanit viszont legalább annyira szép és közel ugyanolyan tartós, mindemellett sokat spórolhatsz rajta, amit aztán költhetsz egy csodás nászútra, vagy új otthonra.

Katona Zsófia

Kapcsolódó cikkek

Coeur de Lion design ékszerek és karórák

Coeur de Lion design ékszerek és karórák

Német precizitás ékszerben testet öltve.

Női táskák az ékszertáska.hu-n

A kényelmes is lehet trendi: női táskák a hétköznapokra

Egy nőnek nem szabad feladnia a trendet, a nőiességet és az eleganciát sem. Sem a ruházatban, sem pedig a kiegészítők terén.

Az estélyi ruha - Az esti ruhaviselet alapjai csakis nőknek – szabályai.

Az esti ruhaviselet alapjai csakis nőknek

Egy estélyen, ez üzleti vacsorán, egy koktélpartin nem jelenhetünk meg akárhogy. A cikkben néhány ötletet adunk, hogyan öltözzünk fel egy-egy nívósabb eseményen.